Op zoek naar een (tweede) huis?

Veel mensen dromen ervan om een (tweede) huis in Frankrijk te hebben. Er is ook zoveel te koop en juist door de prijsdalingen van de laatste twee jaar zijn er toch nog wel wat koopjes te vinden. Vaak gaat het om de rust, de lappen grond die vaak bij zo'n huis worden meeverkocht of de idyllische ligging, een moeilijk te verkrijgen goed in Nederland.

Maar het is niet zo eenvoudig om eventjes een huisje te kopen in Frankrijk. Daar komt wel wat bij kijken. Ten eerste moet u goed uitkijken met wie u in zee gaat. Is de makelaar betrouwbaar? Wilt u direct van een verkoper een huis kopen? Wat is een Compromis de Vente? Hoe krijg ik een hypotheek voor een Frans onroerend goed? Is de hypotheekrente ook aftrekbaar? En wat gebeurt er op fiscaal gebied als ik het huis wil verhuren? Allemaal vragen die wij hopen te kunnen beantwoorden.

Op huizenjacht met Nederlandse gids
Wilt u in de Aude-Pyrenées een huis kopen? Neem dan een gids die u de streek laat zien en meteen volop advies kan geven. Een huis zoeken is al moeilijk genoeg, maar veel mensen vergeten dat de omgeving een zeer belangrijk argument kan zijn. Is de ligging goed, wat is er in de buurt te doen, waar zitten de bouwmarkten, supermarkten, doktoren, en hoe is het klimaat? Allemaal vragen die Peter en Anneke van Barinca Travel & Tourism kunnen beantwoorden. Zij werken samen met een uitstekende makelaar en vragen geen commissie wanneer u via hen een huis heeft gevonden.

Makelaars
Wanneer u op zoek gaat naar een huis in Frankrijk zult u waarschijnlijk te maken krijgen met een Franse makelaar. Er zijn diverse Nederlandse makelaars gespecialiseerd in Franse huizen, maar het overgrote aanbod bevindt zich ter plaatse in het gebied waar u misschien al een oogje op hebt laten vallen.

Deze makelaars zijn als het goed is aangesloten bij een vereniging van makelaars, de mensen hebben diploma's en de huizen die ze verkopen zijn door henzelf bezocht en getaxeerd. Op de marktwaarde kan nog wel worden afgeboden, maar het komt steeds vaker voor dat de prijs ook de vraagprijs is die de eigenaars ervoor willen ontvangen. Ga er dus niet vanuit dat u er altijd wel wat vanaf kunt bieden.

Iedere streek heeft zijn eigen Immo, een magazine, die vaak bij de supermarkt ligt, en waarin het huidige aanbod uit de omgeving overzichtelijk is gegroepeerd. De naam van de makelaar staat erbij. Vaak krijgt u dan ook meteen een indruk wat een makelaar biedt. Is hij goedkoop, of alleen gespecialiseerd in de kust of rondom een stad zoals Carcassonne? Heeft hij alleen peperdure villa's? Het is dus een goed begin om de Immo's te verzamelen van de streek waar u uzelf graag ziet verblijven.

« Onze adviezen...


Het Roer Om
Wanneer u hebt besloten om Nederland de rug toe te keren en in Frankrijk te gaan wonen, gaat u emigreren. Dat heeft binnen Europa niet zoveel consequenties meer als vroeger, sinds de Europese Unie diverse afspraken heeft gemaakt. Maar toch blijft het een hele grote stap. U moet van alles regelen, afscheid nemen van familie en vrienden, een verhuisfirma op de kop tikken die uw dierbare spulletjes respectvol naar uw nieuwe domicile overbrengen, en u moet er zeker van zijn dat u, als u uw schepen achter u verbrandt, alles in Frankrijk piekfijn heeft geregeld.

Hier komt veel bij kijken. Uiteraard is het belangrijkste advies dat u eerst een goed onderkomen in Frankrijk hebt geregeld. Heeft u dit nog niet en u heeft uw huis in Nederland verkocht, dan moet u goed zoeken naar een mogelijke opslag van uw meubels. Het kan namelijk nog wel eens tegenzitten met het vinden van een huis. Daarnaast moet u zich afvragen of u in Frankrijk een baan kunt vinden, of als dit niet nodig is, hoeveel er wordt gekort op uw AOW. Heeft u een eigen bedrijf dan komen er nog veel meer wetten en regeltjes om de hoek kijken. Heel overhaast het roer om gooien is dus geen goed idee.

Laat u zich daarom goed adviseren en informeren. Wilt u dus deze stap nemen, of heeft u deze stap al genomen, dan is de website "Wonen en Leven in Frankrijk" een absolute 'must' voor onder uw favorietenknop! Wim Bavelaar deelt met u op zijn website alle tips, adviezen en handige informatie die u nodig hebt voor uw grote avontuur.

De Grote Verhuizing
Wanneer u de knoop doorhakt, en naar Frankrijk wilt verhuizen, zoekt u uiteraard een betrouwbare verhuizer. Kuiper BV is de juiste keus. Met 80 jaar ervaring, een uitstekend team, goede chauffeurs en verhuizers en klantvriendelijkheid, kwamen zij bij ons als beste uit de bus. Onze verhuizing is dankzij Kuiper BV zeer soepel verlopen. - Anneke.