Culinair en Wijn

Lekker eten en drinken horen bij een vakantie in Zuid-Frankrijk. Het is het land van le pain, le vin et le Boursin. Voor de wijnliefhebber is vooral de Languedoc-Roussillon een aanrader. De wijnen van de Pays D'Oc van Corbière tot de Côte du Roussillon, en niet te vergeten de nog steeds onontdekte champagnoise Blanquette de Limoux, mag niet ontbreken op de tafel. In dit gebied kunt u zelf wijnroutes rijden of u laten rijden, en ongestoord de caves bezoeken voor een onovertroffen wijnproeverij.

De Fransman begint zijn dag met koffie met veel melk in een kom ter grootte van een behoorlijke soepkom. Hierin sopt hij meestal zijn croissant, na daar eerst boter op te hebben gesmeerd. Het enige beleg dat de Fransman 's morgens kent, is jam. Ook stokbrood is een typisch Frans product. Het is ontstaan door een deegmix rondom een stok te kneden en deze boven een open vuur te houden. De Franse naam voor stokbrood is bagette.

Men eet tweemaal per dag een warme maaltijd, 's avonds wat lichter dan 's middags: iets vooraf, een hoofdgerecht, wat kaas en dan een dessert. Al dan niet een kopje koffie na, klein, sterk en zwart. Men eet bij deze maaltijden altijd brood, drinkt ook meestal wijn, maar zeker water.

Wat uitgaan betreft nodigt het klimaat uit tot het genieten op de terrasjes. Houdt u er rekening mee dat wanneer u 's avonds na het diner nog een kopje koffie bestelt, u een piepkleine espresso krijgt. Wilt u een gewone kop koffie, bestelt u dan een "double espresso" voor zwarte koffie of een "café-au-lait" voor koffie met melk. Veel restaurants hebben ook cappucino. De reden waarom men automatisch een kleine espresso na het diner serveert, is omdat de Fransen hun koffie met warme melk namelijk alleen bij het ontbijt drinken en na het eten alleen een kleine espresso nuttigen om het eten snel te laten zakken.

Een café kent meer prijzen voor dezelfde consumptie: staande aan de bar betaalt u het minst, binnen aan een tafeltje iets meer en op het terras weer iets meer dan aan het tafeltje binnen. Er hangt altijd een prijslijst.

Wanneer u 's avonds gaat eten in een restaurant, dan kunt u vaak niet vóór 19.00 uur terecht, het komt zelfs voor dat er pas vanaf 20.00 uur wordt geserveerd. Alleen in de steden en in de populaire badplaatsen in het hoogseizoen zijn de restaurants vanaf 18.00 al geopend. U kunt in de drukke zomermaanden het beste een reservering maken, om teleurstellingen te voorkomen.

Het zuiden kent heerlijke bijzondere gerechten. Wilt u een lekker plaatselijk gerecht met ons delen? Stuur ons dan een e-mailtje met de naam en de beschrijving van het recept, liefst ook met een foto (max 72 dpi en 10x15 cm). Natuurlijk wordt uw naam erbij vermeld. Hieronder vindt u een recept als voorbeeld.

RECEPT
Bouillabaisse
voor 10 personenIngrediënten:

3 kg Middellandse Zeevis (schorpioenvis, (rode) zeebrasem, poon, wijting, zeepaling, inktvis, zeeduivel en pieterman)
2 grote zeesprinkhanen
2 preien
2 grote uien
1 dl olijfolie
5 tomaten
4 teentjes knoflook, geplet
1 blaadje laurier
3 takjes venkel
1 takje peperkruid of tijm
1 el gehakte peterselie
1 stukje sinaasappelschil
1 g saffraan
zout, zwarte peper
Zuid-Frans boerenbrood, in sneetjes

Bereidingswijze:

Maak de vis en de zeesprinkhanen schoon en spoel ze af. Snijd de grotere vissen en stukjes. Bak prei, ui en knoflook in de helft van de olie in een grote pan aan zonder dat ze bruin worden. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Was de kruiden. Doe de kruiden, tomaten en specerijen bij het groentemengsel: laat het geheel 10 min. stoven.

Voeg eerst de zeesprinkhanen en daarna de vis met wat steviger vlees toe aan de groenten. Kruid het gerecht en giet de rest van de olie erover. Voeg er kokend water aan toe, zodat de vis net onder staat. Laat het gerecht 10 min. pruttelen en voeg de rest van de vis toe. Laat de soep nog eens 10 min. koken. Maak de vis en de zeesprinkhaan op een voorverwarmde schaal op. Leg in elk bord een snee brood en giet de soep erover. Serveer het geheel met rouille of aioli.Nu verkrijgbaar bij Bol.com: Campinglife Kookboek

Elk jaar trekken honderdduizenden Nederlanders erop uit met tent, vouwwagen, camper of caravan. De favoriete landen zijn nog altijd Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland. Allemaal landen waarvan de geuren, kleuren en geluiden je in gedachten al tegemoetkomen. De smaak van die landen ligt binnen handbereik als je in lokale restaurantjes gaat eten. Maar ook door in je veldkeuken te gebruiken wat het land je biedt.

In het CAMPINGLIFE KOOKBOEK vind je informatie over de meest bezochte vakantielanden. De specialiteiten, een uitgebreide boodschappenlijst in vier talen maar vooral recepten die je makkelijk op de camping kunt maken. Dit boek, dat u kunt kopen bij Bol.com, werd geschreven door niemand minder dan onze eigen Joop Braakhekke.

Bestel dit boek.Herinneringen - Joop Braakhekke voor PanOccitania:

"Herinneringen, mooie herinneringen, de foto's van de geest, zijn het voedsel, de basis voor positief denken. Ze kunnen je leven blij maken.

Als een grauwe Nederlandse dag zich aandient, denk ik aan de beelden van de voiles de St.Tropez, aan dat haventje vol met de prachtigste klassieke zeilschepen. Museumstukken zijn het. De terrassen vol met van verbazing gapende mensen over zoveel moois en zoveel sfeer. Het is Zuid-Frankrijk zoals het hoort te zijn; zon, blauwe lucht en een luchtig leven. Eten bij Bruno op het strand met de "pieds a l'eau", plastic stoelen met een onbehoorlijk lekker visje.

Toen God de wereld schiep, moet hij voor zichzelf de ideale plek hebben willen creëren en.. voor vele schepselen het beloofde land. Want dat is het zuiden van Frankrijk, vraag het de mensen die het weten kunnen, zeezeilers bijvoorbeeld..."

Joop Braakhekke
www.kookgek.nlNu te koop bij Bruna: Koken in Villa Felderhof

Koken in Villa Felderhof is een prachtig kookboek dat de lezer laat meegenieten van de meest sfeervolle plek in Zuid-Frankrijk: Villa Felderhof. Het boek staat boordevol smakelijke recepten, aangevuld met anekdotes uit 10 jaar Villa Felderhof. Dankzij de vele foto's van de bijzondere gasten en hun belevenissen krijgt de lezer het gevoel onderdeel te zijn van deze unieke sfeer. Het boek is een ode aan het land van lekker eten, verse produkten, pure smaken, goede wijn en vooral: gastvrijheid. Het voorwoord is geschreven door Rik Felderhof en hij geeft bovendien inside-tips over favoriete restaurants en terrassen.

Bestel dit boek.