Artistique! Kunst aan de Kust!

Met name de Provence en de Roussillon trokken in de vorige eeuw heel wat beroemde kunstschilders aan. Het prachtige licht en de pittoreske omgeving waren de grootste trekpleisters. Naast de ondergenoemde schilders, die aan de Franse Mediterrane kust d.m.v. musea worden vertegenwoordigd, hebben ook Picasso, Gauguin, Braque en Monet de Provence & Roussillon vereeuwigd.Het jaar 2006 herdacht de 100ste sterfdag van de wereldberoemde kunstschilder Cezanne. Ter gelegenheid hiervan heeft men in Aix-en-Provence een Cezanne wandeling uitgezet. Wanneer u een wandeling door de plaats maakt, hoeft u alleen maar de koperen "C" te volgen.

Het herkenbare kubisme van Chagall en zijn bijzondere schilderijen met een bijbels thema trekken veel bezoekers naar het Musée National Message Biblique Marc Chagall in Nice.

Vincent van Gogh kwam in het jaar 1888 naar Arles in de Provence. De herinneringen aan de schilder worden door de Foundation Vincent-van-Gogh-Arles in het Palais de Luppé uit de 18de eeuw levendig gehouden. Hier kunt u een belangrijke collectie schilderijen bewonderen van hedendaagse kunstenaars gewijd aan Van Gogh.

Ook schilderde van Gogh veel in Saint-Rémy. U kunt een prachtige route wandelen vanaf het gesticht Saint Paul de Mausole waar hij destijds verbleef, langs de diverse plekken die hij heeft vereeuwigd. In het museum Centre d'Art Presence Vincent van Gogh in het Hôtel Estrine in Saint-Rémy kunt u werken van de meester bewonderen.

Het museum van Henri Matisse is gevestigd in 164, av. des Arènes de Cimiez in Nice.

In Cagnes-sur-Mer staat het Renoir Museum, gehuisvest in het huis van de wereldberoemde schilder: Domaine des Collettes.

Voor wie de Provence door de ogen van de beroemde schilders van eind vorige eeuw en begin deze eeuw wil bekijken is de schildersroute een leuk idee. Deze route voert u langs de plekjes waar de schildersezels van Van Gogh, Braque en Cézanne hebben gestaan. De route wordt georganiseerd door de Comité Régional de Tourisme Provence-Alpes-Côte d'Azur en neemt enkele dagen in beslag.De COBRA beweging, museum in Perpignan

Het Museum der Schone Kunsten, "Hyacinthe Rigaud", is gevestigd in een oud herenhuis uit de 18de en 19de eeuw in de 16 rue de l'Ange, in het centrum van Perpignan. Het museum biedt onderdak aan een mooie collectie Catalaanse gotische schilderijen en belangrijke werken van Rigaud, die in 1659 in Perpignan werd geboren. Verder kunt u hier schilderijen bewonderen van Clavé, Maillol, Manolo, Dufy, Picasso, Ingres, Géricault, Greuze, Bausil, Brune, Daura, Monfreid, Terrus en Violet.

Het museum beschikt ook over een verzameling moderne werken (van 210 verschillende artiesten) die qua omvang uniek is in Europa . U vindt er ook schilderijen van Aléchinsky, Appel en Linström. Het museum van Perpignan heeft derhalve één van mooiste verzamelingen van de COBRA-beweging.

Aan de Vermeille kust ten zuiden van Perpignan vindt u o.a. in Collioure, Banyuls, Ceret en St. Cyprien een museum van moderne kunsten. Vooral het pittoreske Collioure is een trekpleister voor iedereen die van moderne kunst houdt.