De Corbière

De Corbière is natuurlijk wereldberoemd door zijn wijn. De goede grond en het uitstekende klimaat zijn perfect voor de wijnbouw. Het gebied is dan ook bedekt met wijnvelden, enorme lappen grond die meeglijden in het glooiende landschap, dat de valleien kenmerkt.

In de Corbière liggen echter ook berggebieden zoals de Montagne d'Alaric en de uitlopers van de Pyreneeën. In de bergen liggen vaak oude dorpjes en ruines van Middeleeuwse burchten. Een legende vertelt dat de Visigotische koning Alaric II ligt begraven in de Montagne d'Alaric in een grot onder zijn kasteel in Miramont, samen met zijn schatten.

De hoofdstad Narbonne is al sinds de oudheid bewoond geweest. De Romeinen maakten er een florerende havenstad van. Uit de Romeinse tijd zijn echter maar weinig resten overgebleven, vooral omdat men in de latere eeuwen de Romeinse gebouwen gebruikte als steengroeve. Oude villa's die nog in goede staat waren, gebruikte men opnieuw en na enkele renovaties door de eeuwen heen, zijn zelfs enkele oude boerderijen in de streek oorspronkelijk Romeinse villa's geweest. Vandaag de dag is Narbonne een gezellige winkelstad met een prachtige kathedraal (bekijk ook zeker de kloostergang!) en enkele Middeleeuwse gebouwen.

Ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Narbonne, bij Sigean, ligt een prachtig safaripark 'Réserve Africaine de Sigean'. Dit park is 365 dagen per jaar open vanaf 9 uur 's morgens. In het park ziet u leeuwen, olifanten, springbokken, chimpansees, flamingo's, struisvogels, giraffen, pelikanen, neushoorns, zwarte beren, en vele andere wilde dieren. U kunt er met uw auto doorheen rijden. Er is een restaurant en een informatiecentrum. Een heerlijk dagje uit!

Het verlaten berggebied van de Corbière leende zich overigens ook heel goed voor het terugtrekken uit het aardse, zodat er vele abdijen ontstonden, zoals de abdij van Lagrasse. De beroemdste is wel de abdij van Fontfroide, overigens een leuke dagtocht in combinatie met een middagje strand op Narbonne-Plage of Gruissan Plage.

De kuststrook van de Corbière bestaat uit lange zandstranden waar u in het zomerseizoen heerlijk kunt zonnebaden en zwemmen in de Middellandse Zee. Het drukst is het echter op het gezellige Narbonne Plage. Vandaar dat men in juli en augustus vaak uitwijkt naar o.a. Gruissan, waar een enorm strand genoeg plaats heeft voor duizenden mensen, die een goedgevulde koelbox meenemen, want strandtentjes zijn er hier niet veel. Voor een betere infrastructuur aan de stranden kunt u het beste richting de Cote Vermeille rijden.

HET ENGELEN HEILIGDOM

Lorraine Coffey is een Ierse spirituele artieste. Voordat ze naar Frankrijk verhuisde, had ze al tien jaar een prachtige galerij waar haar schilderijen van engelen vele mensen inspireerden. Ze zijn dan ook van betoverende schoonheid.

Sinds een paar jaar is het engelenheiligdom in Zuid-Frankrijk gevestigd. Hier komen mensen vanuit de hele wereld naar haar schilderijen kijken. Niet alleen om haar kunst te bewonderen, maar om helemaal tot rust te komen. De schilderijen hangen namelijk in een ruimte met gemakkelijke stoelen, er klinkt heerlijke muziek en er brandt etherische olie. De schilderijen zijn voorzien van bijpassende gedichten die diep inwerken op het bewustzijn van de kijker. Zij is meer dan een kunstenares, ze is ziener.

Voor meer informatie, klik op de prachtige website:
www.lorriesangels.com

Waar de Pyreneeèn beginnen ligt ook de wieg van de Europese oermens, de Tautavel mens. Deze leefde maarliefst 450.000 jaar geleden in de hoge droge gebieden in grotten en holen. Het museum van Tautavel is indrukwekkend.

Hier liggen, naast de overblijfselen van de inmiddels wereldberoemde Tautavel mens, veel vondsten uit grotten in de omgeving.

In het toeristische dorpje vindt u eveneens veel eetgelegenheden, zodat u kunt plannen om de lunch hier te gebruiken, alvorens u het museum gaat bezoeken.

Het is een schitterende tocht door de Haute Corbière naar Tautavel via de heilige berg Bugarach (1230 meter) en de Katharenburchten Peyrepertuse en Queribus.

U kunt dan terugrijden via de Orgelpijpen van Ille-sur-Tet bij Bélesta en de indrukwek-kende Galamuskloof.

Een schitterende rondrit die echter de hele dag in beslag neemt. U kunt deze tocht natuurlijk ook opsplitsen in twee delen.