Andorra

Andorra is slechts 464 km² groot en was tussen 1278 en 1993 een semi-autonoom prinsdom. Dit prinsdom stond onder de soevereiniteit van twee co-prinsen: de Spaanse bisschop van La Seu d'Urgell en de Franse graaf van Foix. Vanaf 1993 is Andorra zelfstandig, maar de twee co-prinsen hebben nog steeds ceremoniële bevoegdheden, alleen heeft de Franse staat tegenwoordig het recht van Foix overgenomen. Men sprak er oorspronkelijk Catalaans en betaalde tot 2002 met Spaanse peseta's (nu uiteraard met euro's), maar nu spreekt met er over het algemeen Frans en wat Engels. Andorra geeft wel eigen postzegels uit.

U kunt een uitstapje maken naar Andorra vanuit uw vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk. De meeste mensen gaan alleen maar winkelen in Pas de la Casa met zijn belastingvrije winkels en cabinelift of in de hoofdstad Andorra la Vella.

De drukte in Pas de la Casa en de hoofdstad van Andorra komt door het feit dat men hier belastingvrij mag inkopen, maar tegenwoordig zijn de prijzen van de goederen zelf al vrij hoog, zodat het echte voordeel pas gaat doordrukken wanneer men hele dure artikelen koopt zoals juwelen, dure parfums en alcohol. Er is echter een limiet om handel in deze belastingvrije artikelen tegen te gaan. De winkels zijn vaak van 12.00 uur tot 14.00 of 14.30 uur gesloten en ook op dinsdagen is alles dicht.

Een heerlijke ontspannen middag beleeft u in het overdekte thermencomplex Caldea! U kunt volledig relaxen in warmwaterbaden (32-34ºC), bubbelbaden, indo-romaanse hydrojet-baden, sauna's, Turkse baden, patio's van vuur en ijs, pompelmoesbaden enzo-voorts. In Caldea kan men zich ook op schoonheidsvlak laten verzorgen zoals nergens elders mogelijk is. U krijgt er verschillende programma's aangeboden om aan schoonheid en levenskracht te (her)winnen. Ook kunt u er heerlijk eten!

Aan de weg niet ver van de grens in Andorra zijn er enkele wat grotere winkels, waar u bijvoorbeeld goedkoop de betere chocolademerken, souvernirs of lekkere kazen kunt kopen.

Gaat u niet voor de boodschappen naar Andorra maar voor de bezienswaardigheden, dan kunt u bijvoorbeeld onderstaande plaatsen bezoeken.

Les Escaldes is een oud bronnenbadplaatsje aan de rand van de drukke hoofdstad Andorra la Vella. Hier komen twee rivieren bij elkaar.

Encamp ligt op een hoogte van 1266 meter, vanwaar een kabinelift naar een op 1622 meter hoog gelegen bergmeer, het Lac d'Engolasters, gaat. Het uitzicht is er schitterend. In Encamp staat tevens de hoogste klokkentoren van Andorra. Eveneens bezienswaardig is het automobielmuseum, waar u auto's kunt bekijken die stammen uit de periode 1898 - 1950.

Aan de andere kant van Encamp ligt Les Bons, met de mooie Santa Roma kerk.

Wanneer u de terugreis aanvangt terug naar uw vakantie adres, kunt u het beste dezelfde route terugrijden. Het landschap ziet er toch heel anders uit op de terugweg en via Ax-les-Thermes is toch de kortste route. Daar de meeste restaurants na 19.00 uur pas opengaan, raden wij u aan om tussen de middag warm te eten in een gezellig restaurant, terwijl u uw lunchpakket als diner gebruikt op een mooie parkeerplaats onderweg.

Wintersport in Andorra
Andorra wordt steeds populairder voor de wintersport. De hoogte maakt het een uitstekend sneeuwzeker gebied en de infrastructuur wordt steeds beter. Ook de accommodaties zijn moderner en vaak luxer dan vroeger. Wachttijden bij de liften komen hier praktisch nooit voor. Zoekt u een sneeuwzeker skigebied met veel zon, gevarieerde pistes en off-pistes, een goede kwaliteits- prijs verhouding en een gezellige (après-)skisfeer, dan is Andorra een topbestemming!

Het grootste skigebied van Andorra en de Pyreneeën is Grandvalira. Er zijn maar liefst 192 km van afwisselende pistes. Vanuit Encamp kunt u met de supersnelle gondel binnen een kwartier naar de pistes, die op een sneeuwzekere hoogte van ca. 2600 meter liggen. Hier komen de skigebieden van Grau Roig en Soldeu samen. Vanaf het uitstappunt van de gondel kunt u na één blauwe afdaling kiezen welk skigebied u ingaat.

Vanuit het supergezellige Encamp kunt u met de supersnelle Funitel gondel naar het skigebied van Grandvilara. Daarom is Encamp voor ski én après/ski liefhebbers een populaire bestemming!

Pal, Arinsal en La Massana zijn verbonden met een supersnelle skigondel. U heeft nu de mogelijkheid om zonder de ski's af te doen zowel op de pistes van Arinsal als tussen de bomen in Pal te skiën. De maximale hoogte is 2560 meter en er zijn ca. 65 km aan geprepareerde pistes van verschillende moeilijkheidsgradaties. Sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat de pistes ook bij minder gunstige weersomstandigheden in goede staat blijven. Op 1950 meter ligt de skischool, waar ongeveer zestig skileraren in diverse talen les geven.

Het altijd populaire Pas de la Casa is een waar ski-paradijs, vooral voor jongeren. Het uitgaansleven is er iets goedkoper, en de afdalingen eindigen midden in het centrum.

Soldeu/El Tarter is een prima skigebied voor de liefhebber van wat meer luxe. De liften staan in het dorp en er is ook veel te doen. Op de pistes van El Tarter is een Snowboard Funpark met een halfpipe en diverse schansen. In het dorp vindt u diverse (sport)winkels, restaurantjes, pubs en disco's zoals de beroemde Aspen, Pussycat, Fat Alberts, Avalanche en Ice Berg.