Dieren mee op vakantie?


Wanneer u dieren mee op reis neemt, zorgt u er dan altijd voor dat ze de juiste inentingen hebben gehad. U kunt bij uw dierenarts navragen welke inentingen ze voor uw bestemming nodig hebben. Neem dit advies altijd aan, want er komen vaak veel huisdieren terug met ziekten die niet alleen fataal kunnen zijn voor het dier zelf, maar ook voor andere dieren die met de ziekte in aanraking komen. U kunt hoge medische kosten besparen door uw huisdieren altijd volledig te laten inenten. Kortom, gaat u enkele maanden voor vertrek naar uw dierenarts voor advies.

Na het inenten en een medische check, krijgt u een medisch paspoort, dat u zo nodig kunt laten zien bij de douane of bij een dierenarts. Eveneens aan te raden is het aanschaffen van een vlooienband. Voor honden bestaat er een beschermingshalsband tegen teken, vlooien en zandvliegjes. De Scalibor ProtectorBand is in verschillende maten verkrijgbaar en werkt enkele maanden. De halsband is veilig voor mens en hond, en is waterproof. In landen als Spanje en Frankrijk is voor honden ook een inenting tegen hartworm belangrijk. Vraag uw dierenarts om advies. U kunt tevens bij uw dierenarts pilletjes vragen voor bijvoorbeeld wagenziekte of nervositeit.

Dieren mee in de auto
Er zijn twee zeer grote gevaren aan het meenemen van dieren in de auto:
1) Het eerste gevaar is oververhitting en uitdroging door het lang in een warme, soms hete ruimte zitten. Laat uw dieren nooit alleen in de auto zitten en zeker niet met het raam dicht, het komt maar veel te vaak voor dat mensen bij terugkeer naar de auto hun huisdier niet meer levend in de auto aantreffen. Zorgt u ervoor dat u een drinkbak en water voor de hond meeneemt, want niet op alle parkeerplaatsen is drinkwater voor handen. Laat uw hond regelmatig uit de auto en geef hem dan meteen de mogelijkheid om te drinken.
2) Het tweede gevaar is het ontsnappen uit de auto of weglopen van de parkeerplaats langs de autobaan. In de zomermaanden liggen er meer overreden honden langs de snelweg dan wilde dieren. Wanneer u bij stilstand, op een parkeerplaats of wanneer uw raam open staat de hond aan zijn riem houdt, beperkt u dit risico enorm. Zelfs al is de hond gewend aan het loslopen bij u in de buurt, het is levensgevaarlijk wanneer u op vakantie gaat. De hond is vaak te speels, wilt graag rennen na een lange rit, en voor u het weet is het te laat. Dus: eerst aan de riem, dan pas het portier open. Laat alle gezinsleden hieraan meewerken!

Dieren mee in het vliegtuig
Wanneer u uw huisdier meeneemt in het vliegtuig, moet deze in een goedgekeurde reisbox op een andere plaats in het vliegtuig meereizen. Dit moet u ook altijd bij de reservering al aanmelden bij de luchtvaartmaatschappij, inclusief de maten van de reisbox en het totaalgewicht. Het is zelfs mogelijk dat een luchtvaartmaatschappij dit weigert. Ryan Air bijvoorbeeld neemt per definitie geen huisdieren mee. De meeste eilanden accepteren ook geen huisdieren.
Het is voor uw huisdier een enorme, soms zelfs traumatische ervaring en u dient er zeker goed over na te denken of dit het beste is voor uw dier. Is het antwoord daarop ja, dan dient u bij uw dierenarts een kalmeringsmiddel te vragen. Geen slaapmiddel, want veel katten bijvoorbeeld komen daar na de reis niet meer uit en overlijden soms al onderweg. Een kalmeringsmiddel is voldoende om de ergste zenuwen van het dier te verzachten. Legt u bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje en een trui met uw geur eraan in de reisbox. Wanneer u zelf zenuwachtig bent, zal uw huisdier dit merken. Wees dus opgewekt en blij als u afscheid neemt, dan heeft het dier het gevoel dat alles wel goed komt.
In slechts zeer weinige gevallen kunt u uw huisdier in de cabine meenemen. Dit mag bijvoorbeeld wanneer u niet of slecht kunt zien en een geleidehond nodig hebt. Of wanneer het om een piepklein hondje gaat dat niet alleen aan de riem zit maar ook in een tas, zodat het niet kan gaan rondlopen. Dit geldt alleen voor korte vluchten. Maar dit zijn uitzonderingen. Gaat u er dus vanuit dat uw huisdier in een reisbox in een aparte ruimte wordt vervoerd.

Dieren in een vreemd land
Allereerst moet u er zeker van zijn dat de door u geboekte accommodatie heeft bevestigd dat u uw huisdier kunt meenemen. Aangekomen in het buitenland kan het voorkomen dat er in het gebied waar u verblijft bepaalde teken en andere irritante insecten of infectieziekten zijn, die het uw huisdier flink moeilijk kunnen maken. U dient daarom altijd uw huisdier regelmatig, het liefst iedere dag, te controleren op teken, vlooien en op veranderd gedrag. Houdt u erg in zijn eetlust en zijn ontlasting, of hij voldoende drinkt, en of hij nog wel zo speels is. Krabt hij zich misschien meer dan normaal. Een vlooienkam, een tekenpen en een goede borstel behoren tot zijn vaste reisbagage.
Het is ook een absolute aanrader om meteen na aankomst een goede dierenarts te zoeken in uw onmiddellijke omgeving, zodat u er direct heen kunt rijden als er iets gebeurt. Neem dan ook altijd uw gegevens, voldoende geld en het medische paspoort van uw huisdier mee.

Op vakantie zijn we meestal wat minder voorzichtig dan in ons eigen landje. Maar een vakantie kan snel een nachtmerrie worden wanneer u uw hond kwijtraakt, of wanneer uw kat ineens ziek wordt. Houdt uw hond altijd aan de lijn. Hij is niet gewend aan plotselinge ravijnen achter een bosje, en kan spelenderwijs een flink ongeluk krijgen omdat de omgeving anders is dan thuis. En een kat heeft vaak de neiging om weer terug naar huis te gaan. Kortom, vraag uzelf goed af of het wel zo verstandig is om uw huisdier mee te nemen. Er zijn goede pensions en wanneer u daar op de dag van de boeking van uw vakantie een afspraak mee maakt, kunt u uw hond of kat altijd plaatsen. Het meenemen van het telefoonnummer van het pension of een familielid/vriend(in) naar het reisbureau is dus een aanrader. Maar wanneer u alle adviezen die wij u hierboven hebben gegeven goed opvolgt, kan uw vakantie samen met uw huisdier(en) zeker slagen!

Alle dieren hebben liefde nodig. Zorgt u dus goed voor uw dieren, ook op reis!